Bezig met laden...

Logboek

Australie tracht kloof te dichten na snelle uitdienstname NH90's

Australie tracht kloof te dichten na snelle uitdienstname NH90's

Dat helikopters in Australië de laatste twee maanden de media kapen is eigenlijk een 'understatement'.

Het uit dienst nemen van de NH90 Taipan helikopters in september 2023 was al een omstreden beslissing van de minister van Defensie, Richard Marles. Maar toen in december 2023 bekend werd dat Australië deze 45 relatief nieuwe helikopters niet aan Oekraïne wilde doneren maar deels zou verkopen als wisselstukken en de sterke koolstofromp van de helikopters effectief zou begraven kwam de minister in een mediastorm terecht. 

In een poging om de schade wat te beperken heeft de Australische minister van Defensie nu hulp gezocht bij de andere leden van AUKUS, de militaire alliantie voor veiligheid waar naast Australië ook de VS en de UK deel van uitmaken.   

En zoals we reeds eerder schreven zal de Britse Defensie vijf Airbus H135 die het in bewaring had staan, voor vijf jaar leasen aan Australië. Daarmee helpen de Britten om de opleiding van nieuwe Australische helikopterpiloten te versnellen.

Vorig jaar kocht Australië 40 Sikorsky Black Hawk helikopters om de NH90 Taipan helikopters te vervangen. Om Australië te helpen hebben de Amerikanen vorig jaar drie Black Hawk's geleverd en nu toegezegd dit jaar nog eens negen Black Hawk helikopters te leveren. Eind 2024 zou de vloot dan reeds 12 helikopters bevatten en de overige 28 helikopters zouden dan tussen 2025 en 2029 worden uitgeleverd volgens minister Marles.  

Of minister Marles hiermede de helikoptersaga heeft ontmijnd is nog even de vraag maar hij reageerde alvast opgelucht: “We zijn zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten dankbaar voor hun steun om de helikoptercapaciteiten van het leger te verbeteren.”

Hij voegde eraan toe: "We hebben een zeer capabel leger nodig. Toen vorig jaar de moeilijke maar noodzakelijke beslissing werd genomen om de terugtrekking van de NH90's uit dienst te bespoedigen, betekende dit dat we naar alle opties moesten kijken als het ging om het opvullen van de capaciteitskloof en het bieden van de noodzakelijke training die onze militairen nodig hebben. We hebben met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk samengewerkt aan oplossingen om deze kloof kunnen overbruggen, en hun steun en bereidheid bij het versnellen van de Black Hawks en het leasen van trainingshelikopters zal een aanzienlijke impact hebben.”

 

Foto 1 credit: U.S. Air Force by 1st Lt. Joshua Thompson
Foto 2 credit: Defense Gov Australia

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *