Bezig met laden...

Logboek

Ook Zweden wil zijn NH90 vloot vervroegd uit dienst nemen

Ook Zweden wil zijn NH90 vloot vervroegd uit dienst nemen

Het plan van generaal Micael Byden, opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten, voor de modernisering van defensie en de nodige investeringen daarvoor is geen goed nieuws voor de Zweedse vloot van 18 NH90-helikopters. 

Als de Zweedse regering het plan van Byden zou goedkeuren, zal de NH90-vloot in de komende jaren versneld worden uitgefaseerd en volledig vervangen worden. Byden stelt dat het retrofit en upgrade programma van de NH90 en het onderhoudsprogramma hebben geleid tot een zeer lage beschikbaarheid. Deze beslissing van het leger komt niet als een verrassing na eerdere uitspraken van Generaal-Majoor Carl-Johan Edstrom, chef van de Zweedse luchtmacht, op een briefing in juli 2022 in Londen. 

Zweden volgt hiermede het voorbeeld van zijn Noorse buren maar is minder drastisch bij het beëindigen van het contract en zoekt eerst versneld vervanging voor de NH90's. Zweden heeft twee varianten van de NH90: negen stuks Hkp14E (troepentransport, aanval en SAR-versie) en negen stuks Hkp14F (ASW/ASuW- en SAR-versie). Een deel zou reeds in 2024 uit dienst worden genomen en de ganse vloot NH90 zou tegen eind 2030, of iets later uit dienst moeten zijn.

Tegelijkertijd wil de Zweedse stafchef ook het aantal helikopterplatformen verminderen en zijn bestaande vloot van Sikorsky UH-60M Black Hawk uitbreiden. Het is ook te verwachten dat de ASW-capaciteit van de NH90 helikopters zal worden vervangen door Sikorsky MH-60R SeaHawk die op basis van hetzelfde platform zijn gebouwd en die hoog aangeschreven staat als maritieme helikopter.

Na Australië en Noorwegen is Zweden het derde land dat versneld afscheid wil nemen van de NH90 helikopters. Overigens zal België ook vier NH90 TTH helikopters versneld uitfaseren. 

NHI, het consortium van Airbus, Leonardo en Fokker/GKN achter de NH90, heeft nog niet gereageerd op deze beslissing van de Zweden. In elk geval is dit weer een blamage voor de Europese helikopterindustrie net op een moment dat vele landen extra budgetten vrijmaken voor de aankoop van militaire helikopters. Wel is intussen bekend geworden dat NHI zich juridisch zal verzetten tegen de NH90 contract beëindiging door de Noorse Defensie.

Foto's © NH Industries

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *