Defensie plant een MLU (Mid-Life-Upgrade) voor haar vloot maritieme gevechtshelikopters van het type NH90. Dit heeft de staatssecretaris van Defensie, C.A. van der Maat, laten weten in een brief aan de Tweede Kamer op 15 april 2022.
De 19 maritieme NH90 helikopters zijn onderdeel van DHC (Defensie Helikopter Commando) met basis De Kooy en worden meestal ingezet vanop vaartuigen en samen met eenheden van de Marine. De eerste NH90 helikopters zijn vanaf 2010 in gebruik en hebben een verwachte levensduur van minimum 30 jaar. Maar om de komende 15 jaar inzetbaar en relevant te blijven in de complexe maritieme omgeving is een MLU nodig.
De belangrijkste taken van de NH90 helikopters zijn het opbouwen van omgevingsbeeld en de onderzeebootbestrijding. Mede hierdoor kan de marinevloot tijdig voor dreigingen worden gewaarschuwd. Daarnaast wordt de NH90 ook ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties, antipiraterij operaties en noodhulp. Iedere taak vereist specifieke missiekits die in elke NH90 in- en uitgebouwd kunnen worden. In 2011 is besloten de NH90 ook in te zetten voor transporttaken vanaf de grotere schepen, zoals de amfibische transportschepen. Dat maakt de helikoptervloot flexibel inzetbaar.
Samen met verschillende andere gebruikers van de NH90 helikopters is een eerste behoeftestelling voor de MLU gedefinieerd die bestaat uit:
- een volledige upgrade van de software;
- verouderde missiesystemen vervangen of updaten naar de laatste standaarden;
- modernisering van communicatie- en navigatiemiddelen;
- modernisering van sensoren (o.a. sonar);
- aanpassen van instandhouding van logistieke systemen en trainingsmiddelen (o.a. de flight simulator) om duurzaam en toekomstbestendig te kunnen opereren
- aanpassingen voor landenspecifieke eisen.
Bedoeling is om deze MLU met zoveel mogelijk NH90 gebruiker-landen samen te ontwikkelen om de kosten te beheersen. Voor de modernisering van de sensoren en de communicatie- en navigatiemiddelen is het uitgangspunt om zoveel mogelijk systemen Military off the Shelf (MOTS) te verwerven. Waar mogelijk wordt de Nederlandse industrie betrokken bij de uitvoering van de werkzaamheden van de MLU.
De eerste helikopters worden naar verwachting vanaf 2027 gemoderniseerd. De helikopters moeten na het uitvoeren van de MLU voor een periode van 15 jaar operationeel relevant blijven.
Het beschikbare projectbudget ligt in de bandbreedte tussen € 250 miljoen en € 1 miljard (prijspeil 2022). Dit budget komt ten laste van het investerings-budget van Defensie.
Defensie verwacht om in de eerste helft van 2023, de Europese samenwerking, de behoeften en de opdrachtverstrekking te kunnen toelichten in een formele brief aan de Kamer. Intussen zal over de voortgang van het project worden bericht in het Defensie Projectenoverzicht en het Defensiebegrotingsfonds.
Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen en ook België zijn gebruikers van de NH90 maritieme gevechtshelikopter. Het is nu nog niet duidelijk of en wanneer deze landen in het MLU-project zullen stappen.