Bezig met laden...

Logboek

Integratie van onbemande helikopter met P-49 van Spaanse Marine

Integratie van onbemande helikopter met P-49 van Spaanse Marine

Alpha Unmanned Systems (AUS) kondigde dat het met succes de integratie van zijn UAV's in de gevechtssystemen van de BAM Furor (P-46), een patrouillevaartuig van de Spaanse marine heeft voltooid. 

Dit succes is het resultaat van de voortdurende samenwerking van AUS met de Spaanse strijdkrachten. In dit geval door de verschillende deelnames aan de Armada, zowel in de afgelopen REPMUS 2022, als in de volgende deelname aan de NAVO Dynamic Messenger 2023-manoeuvres. Het doel van deze manoeuvres is om de integratie van UAV's in NAVO-marine operaties te verbeteren.

Dankzij recente internationale verkopen heeft AUS bewezen voorop te lopen op technologisch gebied en van belang te zijn voor de meest relevante marines. In de maritieme omgeving vliegen de systemen dus als squadrons of technologische demonstranten voor de Griekse marine, de Indonesische kustwacht, het Spaanse Ministerie van Defensie en het Amerikaanse Ministerie van Defensie. 

Binnen de NAVO nam AUS vorig jaar met uitstekende resultaten deel aan de REPMUS-oefeningen waarvoor zijn drones werden geïntegreerd in het grondcommando- en controleknooppunt via het IRIS-systeem van GMV. Bij deze gelegenheid zijn, voorafgaand aan DYMS 2023, AUS-drones met succes geïntegreerd in de gevechtssystemen van de BAM Furor.

Beide systemen zorgen voor de interoperabiliteit tussen UAV's en hun besturingsomgevingen, gevechtssystemen of commando- en controlecentra.

De filosofie van beide systemen is gebaseerd op het aanbieden van één enkele interface zodat verschillende toestellen (UAV’s) hun data (positie, status, video, etc.) via een beveiligd kanaal kunnen delen met elke gebruiker die ze nodig heeft, niet alleen vanuit het missiegebied, maar vanaf elke andere locatie via de CSD (Coalition Shared DataServer). Bovendien zijn zowel NAIAD als IRIS bi-directioneel, zodat gegevensgebruikers informatie naar de UAV's kunnen sturen, inclusief nuttige plaatsen, missies, enz. Deze gegevens kunnen worden verspreid en gebruikt door alle actoren die bij de oefeningen of missies betrokken zijn.

Volautomatische autorotatie geïntroduceerd voor Alpha 800 UAV

Samen met autopilot-ontwikkelaar UAV Navigation, heeft AUS intussen al een volledig automatische autorotatiefunctie heeft ontwikkeld voor zijn Alpha 800 UAV-platform (unmanned aerial vehicle). Autorotatie, een kritische mogelijkheid voor helikopters in het geval van een motor- of staartrotorstoring, is een vluchttoestand waarin het hoofdrotorsysteem draait door de werking van een luchtstroom die door de rotor omhoog beweegt, in plaats van door motorvermogen.

Autorotatie is kritieke en moeilijke operatie voor bemande helikopterpiloten, en in het geval van een UAV-helikopter was automatische autorotatie voorheen onhaalbaar.  De robuuste Alpha 800 werd uitgerust met sensoren en hardware om de nodige informatie naar de VECTOR-stuurautomaat van UAV Navigation te sturen.

Feitelijke vliegtesten bevestigden de resultaten met herhaalde succesvolle landingen na autorotaties vanuit verschillende hoogten, windrichtingen en koersen. In alle gevallen werd er geen enkel motorvermogen aan de rotoren geleverd.

Over AUS:

Het meest innovatieve product van AUS, opgericht als Alpha Unmanned Systems in 2014 met Spaans kapitaal, is de Alpha 900, een helikopter die voornamelijk is ontworpen en vervaardigd voor maritieme missies. Met een krachtige verbrandingsmotor die autonomie en laadvermogen biedt (tot vier uur en een lading tot vier kilogram kan dragen), kan de A900 autonoom opstijgen en landen op en van bewegende schepen met beperkte ruimte (klein dek). Ook het Amerikaans leger heeft inmiddels Alpha 900 onbemande helikopters gekocht.

Foto's © AUS Spain

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *