Bezig met laden...

Logboek

MH-139A Grey Wolf krijgt finale productietoestemming

MH-139A Grey Wolf krijgt finale productietoestemming

Boeing en Leonardo mogen de productie van hun MH-139A Grey Wolf helikopters verder opbouwen. Dit na de succesvolle voltooiing van de Research, Development, Test & Evaluation (RDT&E) fase van het MH-139A programma, waarmee de zesde en laatste testhelikopter werd opgeleverd aan de Amerikaanse luchtmacht vorige maand.

“Door alle RDT&E-helikopters aan de luchtmacht te leveren, kunnen ze kritische operationele tests voortzetten en kan Boeing samen met Leonardo zich concentreren op het bouwen van het eerste productievliegtuig.” zei Azeem Khan, programmadirecteur van MH-139. “De Grey Wolf zal zorgen voor cruciale verbeteringen in de nationale veiligheidscapaciteiten van de luchtmacht. Dit is een belangrijke stap in het in gebruik nemen van het vliegtuig.”

Boeing verwacht in 2024 de eerste helikopter uit standaard productie aan de USAF te leveren. Tot op heden heeft de Amerikaanse luchtmacht Boeing een contract gegund voor de bouw van de eerste 13, waarbij de eerste helikopters al in de eindmontage zijn. Uiteindelijk zal Boeing maximaal 80 MH-139A Gray Wolf-helikopters aan de luchtmacht leveren.

“Nu de laatste testhelikopter is afgeleverd, gaan we een spannende productiefase in. Met de MH-139 krijgt de Amerikaanse luchtmacht een snellere en capabelere helikopter om hen in een nieuw tijdperk van dienst voor deze beveiligingsmissie missie te brengen”, aldus Robert Beyer, Senior Program Manager MH-139, Leonardo Helicopters US. “Leonardo is ongelooflijk trots op deze helikopter en we kijken uit naar de voortdurende samenwerking met Boeing en de USAF bij het leveren van extra Gray Wolf-helikopters.” 

Wat is de MH-139A Grey Wolf-helikopter?

MH-139A-helikopters zullen de Bell UH-1N Huey vervangen en zijn belast met het beschermen van intercontinentale ballistische raketten in de VS en het vervoeren van VIP- en beveiligingspersoneel. De MH139A Grey Wolf kreeg zijn naam omdat de helikopter zal opereren in 'roedels' om de basissen met intercontinentale ballistische raketten te beschermen.  

De MH-139A is een burgerlijke Leonardo AW139 die door Boeing wordt omgebouwd in een militaire helikopter. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA eiste dat de MH-139A een aangepaste certificatie verkreeg om met militaire uitrusting te kunnen vliegen want zulks niet was voorzien in de certificatie van de civiele Leonardo AW139. Deze certificatie was de oorzaak dat de helikopters 16 maand later dan gepland werd geleverd.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *