Bezig met laden...

Logboek

Gelukkig: Amsterdam kan helikoptervluchten boven de stad niet verbieden

Gelukkig: Amsterdam kan helikoptervluchten boven de stad niet verbieden

Helikopters en politieke 'stemmingmakerij', het zal een blijvend gegeven zijn in onze Lage landen. En slimme politiekers slagen er ook in stemmen met de verzamelen.

De tientallen discussie's die we hier volgen rond 'gevaarlijke overlast' van 'zwaar vervuilende' heli-horror helikopters zijn een ideaal speelveld voor politici om zich te profileren op aspecten die de publieke opinie in hun voordeel kunnen doen ombuigen. Dat de waarheid veelal geweld wordt aangedaan is al lang geen probleem mee.

Ook vorige week was het weer zover. In het Amsterdamse College werd gedebatteerd over het al dan niet verbieden van helikoptervluchten boven de stad. Intussen hadden verschillende politici in de pers reeds uiting gegeven van hun grote verontwaardiging dat helikopters de stad Amsterdam konden en zelfs mochten overvliegen. De argumenten die we mochten lezen waarom helikopters boven de stad moesten worden verboden waren weinig terzake en stimuleerden eigenlijk alleen maar een ongezonde jaloersheid. 

Maar gelukkig werd het stilaan duidelijk dat de Amsterdamse gemeente-politici helemaal geen bevoegdheid hebben over wie wel en wie niet over een stad als Amsterdam mag vliegen. Men kwam tot het besef dat het luchtruim boven de stad een openbare ruimte is, die vrij toegankelijk is. Sinds het verdrag van Chicago is zijn de luchtvaartautoriteiten en in praktijk de luchtverkeersleiding leidend in wie waar mag vliegen, niet de politiek.... gelukkig maar.

Je kunt hier een stuk lezen in het NRC Handelsblad.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *