Bezig met laden...

Logboek

De Sikorsky X2 recordhelicopter krijgt een militaire versie.

De Sikorsky X2 recordhelicopter krijgt een militaire versie.

Een tijdje geleden berichtten we hier over de befaamde Sikorsky X2 en het on-officiele snelheidsrecord dat Sikorsky in September 2010 wist te bereiken; de experimentele X2 wist toen een snelheid van 250 knots (NM/u) zo'n 463 km/u te bereiken.

Sikorsky heeft intussen de beslissing genomen om twee prototypes te bouwen van een militaire versie van de X2. De beslissing om verder te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van helicopters zal Sikorsky de kans geven om deze prototypes aan te bieden voor test en evaluatiesessie van het Amerikaanse leger.

"Wij hebben intussen de X2 technologieen en vormgeving voor onszelf uitgetest en wij hebben er vertrouwen in dat we deze ontwikkelingen kunnen gebruiken voor een legerhelicopter die lichtbewapende verkenningsmissies kan uitvoeren." zei de president van Sikorsky Jeffrey Pino. "Ons eigen investeringsprogramma in de twee prototypes - door ons intussen gedoopt als Raider X2 helicopter - zal de militaire leiding de kans geven om deze nieuwe generatie door de miltairen te laten uittesten în situatie's waar snelle en wendbare tuigen nodig zijn."

In Maart 2010, heeft Sikorsky voor het eerst de X2 voorgesteld in het programma AAS (Armed Aerial Scout) van het Amerikaanse leger.

Het AAS onderzoekt momenteel alle optie's en alternatieven voor de toekomstige generatie van verkenningshelicopters. Zoals de X2 Technolgy Demonstrator (die het wereldrecord snelheid met een helicopter gebroken heeft), zijn de X2 Raider prototypes uitgerust met twee coaxial tegenovergesteld draaiende rotoren (in plaats van een hoofdrotor en een staartrotor). In het verkenningsmodel van de Raider X2 zal er plaats zijn voor 2 piloten, bewapening en extra brandstof. Het prototype van de operatie of vervoershelicopter zal plaats bieden aan 6 soldaten.

Naast een dubbele vliegsnelheid (vergeleken met een conventionele helicopter) zal de X2 Raider ook een betere wendbaarheid hebben, een groter bereik en hoger kunnen vliegen wat zal bijdragen tot een betere performance in gevechtsoperaties. Vergeleken met andere lichte militaire helicopters zal de X2 Raider veel korter kunnen bochten en veel minder geluid produceren.

Dit terwijl het een betere payload zal hebben, langere endurance en betere karakteristieken bij hoveren in zowel warme als hoge omstandigheden. Sikorsky stelt dan ook dat de X2 Raider een perfecte kandidaat is voor de volgende generatie militaire helicopter.

De eerste milestone van het programma, de voorlopige design, zal wellicht in 2011 kunnen worden afgerond; effectief vliegen met een productiehelicopter zal echter nog minstens drie tot vier jaar duren.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *