Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Robinson stuurt Safety Alert uit over governor van R22 en R44

FLASH: Robinson stuurt Safety Alert uit over governor van R22 en R44

Robinson heeft gisteren een Safety Alert uitgegeven over het gebruik en het monitoren van de motor governor. Je kunt deze hier consulteren.

Deze Safefy Alert legt de nadruk op het feit dat de piloot van een R22 en R44-piloot zicht ten allen tijde van bewust moet zijn dat de governor correct werkt en deze werking moet monitoren. 

Ondanks de hoge betrouwbaarheid van de governor kan er een storing gebeuren in het systeem en kan dit leiden tot een 'overspeed' of een 'low-RPM' met alle gevolgen van dien. 

  • Tijdens het vliegen kun je de goede werking van de governor goed monitoren door de gashendel op de collectieve lichtjes was te houden; als deze niet of zeer extreem beweegt is het noodzakelijk de governor, uit te schakelen, te 'overriden' en zelf de gas te regelen
  • Pas op om de gashendel niet te vast te grijpen en daardoor het functioneren van de governor te blokkeren.

 

De ATSB (Australian Transport Safety Bureau) vraagt R22 en R44 piloten om info over de governor

In een persbericht heeft de ATSB gisteren, 4 januari, een oproep gericht naar eigenaars, operatoren en piloten van Robinson R22 en R44 helikopters om slecht functioneren van de governor te melden. De ATSB spreekt hier wel over 'recently-built' R22 en R44 helikopters. 

Een klein aantal recente incidenten is gemeld aan zowel de ATSB als aan de Civil Aviation Safety Authority (CASA), waarbij de governor het motortoerental onder normale omstandigheden niet heeft gecontroleerd. Geen van de aan de ATSB gemelde voorvallen heeft geleid tot een ernstig incident of ongeval, aldus de ATSB, hoewel sommige hebben geleid tot voorzorgslandingen.

Op 21 januari 2022 heeft de CASA een Airworthiness Bulletin 67-006 hierover uitgebracht. 

 

Over de motor governor:

De governor handhaaft het motortoerental door de veranderingen van het toerental te detecteren en een corrigerende gasinvoer toe te passen via een wrijvingskoppeling die gemakkelijk kan worden opgeheven ('override') door de piloot. De regelaar is alleen actief boven 80% motortoerental en kan worden in- of uitgeschakeld met behulp van de tuimelschakelaar op de einde van de collectief van de rechterstoel.

De governor is ontworpen om te helpen bij het regelen van het toerental onder normale omstandigheden. Het kan niet voorkomen dat te hoge of te lage snelheid wordt veroorzaakt door agressieve vliegmanoeuvres. De piloot kan de governor 'overriden' en het toerental van de motor zelf regelen. 

Het governor-systeem bestaat uit twee delen: de controle unit (engine governor control unit) die het signaal van de magneto over de motortoerental binnenkrijgt en de gashendel van de motor aanpast via de governor motor.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *