Bezig met laden...

Logboek

Amerikaanse helikopterbrigade keert via Nederland huiswaarts

Amerikaanse helikopterbrigade keert via Nederland huiswaarts

Inwoners van zuidelijk Nederland kunnen deze dagen grote aantallen Amerikaanse helikopters spotten. De 3rd Combat Aviation Brigade met zo’n 85 toestellen keert via Nederland terug naar de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor voertuigen en ander materieel: totaal 1.400 stuks. 

De Black Hawk- en Chinook-transportheli’s en Apache-gevechtstoestellen maken op Vliegbasis Eindhoven een tussenstop. De luchtmacht bewaakt de heli’s en voorziet ze van brandstof waarna ze naar de haven van Vlissingen vliegen. Amerikaanse militairen ondersteunen hun Nederlandse collega’s op de Brabantse locatie.

Het gaat overigens om zo’n 30 helikopters meer dan in eerste instantie gepland. Dat heeft te maken met een te late aankomst van een Amerikaans schip in de Griekse haven Thessaloniki. Daarom is besloten om de heli’s uit Roemenië ook via Vlissingen te verplaatsen.

Tijdelijk militair object
Het overslagterrein in Vlissingen haven is ‘tijdelijk militair object’. Dit wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de Nederlandse landmacht en hondenteams van de luchtmacht. De luchtmacht coördineert en begeleidt de aankomst van de helikopters. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van het Amerikaanse personeel.

Versterkte aanwezigheid
De 3rd Combat Aviation Brigade maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. Al het materieel van de brigade gaat op 2 schepen terug naar de thuisbasis in Georgia. Het laden gebeurt tussen 9 en 22 december.

Tegengestelde richting
De eenheid is afgelost door de 1st Combat Aviation Brigade. Die legde medio oktober het traject in tegengestelde richting af. Ook toen ondersteunde Defensie als gastland. Deze taak heet 'host nation support'.

Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ regelmatig een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur, talenkennis en kennis op het gebied van logistiek.

In oktober 2023 kwam de vervangende helikopterbrigade via Vlissingen aan in Nederland en vloog dan door naar Oost-Europa. (klik hier).

Foto's © Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *