Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (I)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (I)

De afgelopen maand kregen we weer nieuws binnen over onze helikoptervloot in de Benelux. 

Eerst even over de activiteit van onze helikoptervloot. De afgelopen maand maart 2024 was een zwakke maand wat betreft het aantal helikoptermeldingen boven de Benelux. Maart 2024 was in vergelijking met de drie vorige jaren zonder meer de maand met de minste helikoptermeldingen. Het zeer wisselvallig, regenachtig en winderig weer was vermoedelijk de oorzaak dat er wat minder activiteit was dan vorig jaar.

Maart 2024: 2.149 helikoptermeldingen boven de Benelux
Maart 2023: 2.223
Maart 2022: 2.657
Maart 2021: 2.325
Nota: een helikoptermelding is een helikopter die op een dag minstens één vlucht maakt. 

 

Eerste nieuwe Apache AH-64E aanvalshelikopter aangekomen op basis Gilze-Rijen

Na zijn aankomst op Woensdrecht op 7 december 2023 werd daar door het militaire Commit (Commando Materieel en IT - het vroegere DMO) hard gewerkt om deze compleet vernieuwde helikopter vliegklaar te maken voor het 301 squadron op Gilze-Rijen.

De eerste testvlucht op Nederlandse bodem vond plaats op 6 maart 2024 en op 14 maart 2024 werd de allereerste AH-64E (Echo) overgedragen aan het 301 squadron op Gilze-Rijen (zie video - onderaan).

Ondertussen heeft de Apache met registratie Q-37 reeds een 10-tal vluchten gemaakt en is de helikopter stilaan een vertrouwd gezicht in de omgeving van Gilze-Rijen.

Alhoewel de Apaches Echo er bijna identiek uitzien als het vroegere Delta-model is onder de 'motorkap' bijna compleet anders. Het verschil tussen de AH-64D Block II en AH-64E zit hem vooral in de volgende punten:

  • verbeterde digitale connectiviteit 
  • joint tactical radio system (JTRS),
  • sterkere General Electric T700-GE-701D turbines met versterkte transmissie
  • controlesystemen voor unmanned aerial vehicles (UAVs),
  • nieuwe composiet rotor bladen,
  • instrument flight rules (IFR),
  • verbeterd landingsgestel,
  • AH-64E heeft self-diagnostic,
  • Link-16 data linking,
  • verbeterde Longbow radar.

En met deze nieuwe Apache AH-64E versie 6 kan het 301 squadron van DHC de komende 25 jaar de lucht in.

Intussen heeft ook de Apache met registratie Q-38 reeds zijn eerste FCF's (functional check flight) gemaakt vanop Woensdrecht. Ook deze wordt binnenkort geleverd aan het 301 squadron op Gilze-Rijen.

Daarnaast zijn ook de Apache AH-64E helikopters met registratie Q-39, Q-40, Q-41 en Q-42 vanuit de VS op Woensdrecht aangekomen en worden ze de komende weken klaargestoomd om operationeel te worden ingezet bij het 301 squadron.   

 

Laatste MD902, de OO-NHL, helikopter weg bij NHV

Op 19 maart 2024 kwam er een einde aan het MD-tijdperk bij de Oostendse NHV-groep. NHV's laatste MD902 Explorer - met registratie OO-NHL, is verkocht en heeft de hangar verlaten voor nieuwe avonturen in Hongarije! Het toestel had 5.420 vlieguren op de teller staan.

NHV exploiteerde de MD Explorer helikopters 20 jaar tussen 2001 en 2021 als onderdeel van haar HEMS-activiteiten in Frankrijk. NHV exploiteerde daar 5 MD Explorers in hun vloot die 4 ziekenhuizen in Noord-Frankrijk bedienden. De laatste 2 MD902 Explorer helikopters waren intussen in langdurige opslag sinds hun laatste HEMS-vlucht in oktober 2021. 

Naast zijn MD-helikopters heeft NHV ook beslist om haar Airbus Dauphin helikopters uit dienst te nemen en te verkopen. De laatste zullen vliegen tot eind dit jaar voor het Nederlandse Loodswezen vanop de Pistoolhaven. Maar in het nieuwe contract met het Loodswezen dat in 2025 van start gaat zullen de Airbus Dauphins vervangen worden door Airbus H145 D3.

 

Een Airbus H175 op (kort) bezoek in Antwerpen

Op 18 maart was er even opschudding in het Belgische luchtruim.

Een Airbus H175 met fabrieksregistratie F-WMXO kwam vanuit Frankrijk het Belgisch luchtruim binnengevlogen en vloog richting de Antwerpse luchthaven. Een paar spotters waren al onderweg om het toestel te fotograferen en een paar helikopterfanaten begonnen na te denken voor wie het toestel kon bestemd zijn.

Uiteindelijk waren de spotters en de helikopterfanaten eraan voor de moeite en landde de helikopter niet op de Antwerpse luchthaven maar aan de grote MPET kaai in de Antwerpse haven. 

Na wat speurwerk kwamen we uiteindelijk te weten dat de Airbus H175 met registratie F-WMXO bestemd was voor helikopteroperator Pegaso in Mexico en dat het toestel op een boot zou worden ingescheept met bestemming Mexico. Pegaso is een Mexicaanse helikopteroperator die veel transfervluchten vliegt voor de offshore olie & gasindustrie. Pegaso heeft al meerdere Airbus H175 in dienst. 

 

HeliCentre krijgt tijdelijk een extra Robinson R66 turbinehelikopter 

Voor de vliegopleiding maakt HeliCentre op Lelystad Airport nu tijdelijk gebruik van een ingehuurde Franse Robinson R66 Turbine. Het gaat om de F-HVLD Robinson R66 Turbine met c/n 0912.

De tijdelijke capaciteit is nodig omdat de eigen Robinson R66 Turbinehelikopter met registratie PH-HCE de komende tijd in onderhoud gaat en dus niet beschikbaar is. De overhaul van de RR-300 turbine motor van een R66-helikopter duurt minstens 6 maand bij een van de zeven AMROC's (Rolls Royce Authorized Maintenance, Repair & Overhaul Centers). Mits een precieze planning en snelle shipping zal de overhaul van de R66 dus minstens 7 à 8 maand duren.    

Met de PH-HCE verzorgt HeliCentre onder andere een deel van de opleiding voor het DHC (NL Defensie Helikopter Commando). Dat mag niet stilvallen en dus komt de F-HVLD tijdelijk de leemte oplossen.

Intussen heeft het toestel sinds zijn aankomst bijna alle werkdagen gevlogen! Druk beestje...

 

MD902 Explorer met registratie OO-EHM in het Belgische Luchtvaartregister

De McDonnell Douglas Helicopter MD900 Explorer (model MD902 en serienummer 900-00134) werd op 29 maart 2024 ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister als OO-EHM voor MD-dealer en helikopter-onderhoudsfirma ESC te Genk. 

Het toestel was voordien actief in de UK als G-EHEM bij SAS (Special Aviation Services) waar het sinds 2017 vloog als HEMS helikopter onder andere bij Essex & Herts Air Ambulance. (zie fotoreportage van Tom Buysse)

We vermoeden dat dit toestel ook zal worden gekannibaliseerd als wisselstukken voor andere MD900 Explorers die ESC in onderhoud heeft. Het toestel heeft tot eind september 2023 nog gevlogen als ambulancehelikopter maar werd dan uit dienst genomen. 

Morgen deel II van het 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot'.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *