Bezig met laden...

Logboek

Bell wil haar de 525 Relenthless in 2023 certificeren

Bell wil haar de 525 Relenthless in 2023 certificeren

Voor de Bell 525 moest 2022 hét jaar van de certificatie worden. Na 10 jaar en vele pogingen en aankondigingen was het meer dan tijd dat deze super-medium bi-turbine helikopter van Bell zijn certificatie kon waarmaken. Maar intussen is 2022 meer dan een maand achter ons en is de certificatie nog steeds geen feit.

In een recente persbriefing stelde Bell dat het voor meer dan klaar is met de certificatie maar dat de FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, die uiteindelijk de certificatie moet goedkeuren, nog werk te doen heeft en zich niet vastpint op een datum. Toch denkt Bell dat 2023 het jaar wordt voor de Bell 525 certificatie. 

Natuurlijk is de Bell 525 de allereerste 'fly-by-wire" burgerhelikopter ter wereld die door de FAA (en later door de EASA) moet worden goedgekeurd. De Bell 525 is een 'clean sheet' helikopter die nogal wat nieuwigheden heeft die nooit eerder door de FAA zijn gecertificeerd. De dodelijk crash met het eerste prototype van de Bell 525 Relenthless heeft er natuurlijk toe bijgedragen dat de FAA en ook Bell extra op hun hoede zijn en geen fouten willen maken. FAA wil geen herhaling meer van de catastrofe met de Boeing 737 MAX.

Bell heeft intussen niet stilgezeten en bouwt verder aan een zestal 525-productietoestellen die na de typecertificering relatief snel kunnen worden uitgeleverd. Vraag is wel wie de kopers zullen zijn. Tot op heden heeft Bell geen 'lanceringsklant' aangekondigd en is ook nooit ingegaan op vragen over het orderboek van de nieuwe 525. 

De eerste 525-helikopters die nu in productie zijn zouden uitgevoerd zijn in een offshore-transportversie voor 16 passagiers. Dit ondersteunt het vermoeden dat Bell potentiële klanten ziet (of al heeft) in de aantrekkende offshore olie- en gasmarkt.

Wij kijken alvast uit naar de Heli-Expo komende maand om meer info over de Bell 525 Relenthless te horen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *