Bezig met laden...

Logboek

Net 100 jaar sinds Oehmichen het eerste FAI Rotorcraft-record vestigde

Net 100 jaar sinds Oehmichen het eerste FAI Rotorcraft-record vestigde

De biomechanische faciliteiten van de libel en zijn behendigheid tijdens de vlucht waren een belangrijke inspiratiebron voor Etienne Oehmichen, de Franse ingenieur die honderd jaar geleden, op 17 april 1924, het wereld helikopterrecord van FAI vestigde.

Op deze datum steeg zijn Oehmichen 2 quadrocopter verticaal de lucht in boven Courcelles-lès-Montbéliard, Frankrijk, en maakte een reis van 525 meter in een rechte lijn. Officiële waarnemers waren net getuige geweest van het FAI-helikopterrecord.

De race naar verticale vlucht
Tegen het einde van de 19e eeuw stelden de praktische ontwikkelingen van het industriële tijdperk ingenieurs in staat om door te gaan waar het ontwerp van de spiraalvormige luchtschroef van Leonardo da Vinci ophield. In het kielzog van de vooruitgang van de luchtvaart na de Eerste Wereldoorlog riepen baanbrekende uitvinders uit Italië, Frankrijk, Rusland, Schotland, de Verenigde Staten, Denemarken en Spanje op om de instabiliteit en voortstuwing van de luchtvaart te temmen om de triomf van verticale vlucht naar hun land te brengen.

Bijgestaan door biologie en fotografie
Oehmichen, een vooruitstrevende ingenieur bij Peugeot, was zo'n pionier, en hij was gewapend met een speciaal wapen in de race naar de overwinning: een camera. Zijn uitvinding van een camera die 1.000 beelden per seconde kan schieten, stelde hem in staat om de precieze mechanica van libellen tijdens de vlucht vast te leggen . Zijn bevindingen hielpen hem om voorop te blijven lopen.

Oehmichen 2
Zijn helikopter was een kruisvormige constructie van metalen buizen. De lift werd verzorgd door vier tweebladige, tegengesteld draaiende rotoren: twee hadden een diameter van 6,5 m en de andere twee waren langer met 7,5 m en draaiden met 145 tpm. De toevoeging van propellers die op het horizontale vlak draaiden, zorgde voor zijdelingse stabiliteit, waarbij de bestuurd werd door een propeller aan de neus. De voorwaartse voortstuwing werd verzorgd door nog eens twee propellers.
 
De eerste FAI-helikopterrecords
Oehmichen's eerste FAI-record werd ook geprezen als een groot succes in helikoptervluchten. Na de aanvankelijke afstand van 360 meter maakte het toestel op 17 april 1924 een tweede, langere reis van 525 meter.

Zijn records werden al snel overtroffen door de Argentijnse ingenieur Pateras Pescara, die op 18 april 736 m registreerde in zijn 2F 'The Marquis Pateras' in Issy-les-Moulineaux, nabij Parijs.
Oehmichen voltooide op 4 mei 1924 de eerste succesvolle helikoptervlucht met gesloten circuit, waarbij de Oehmichen 2 rond een driehoekige baan van 1 km vloog. In september van hetzelfde jaar testte Oehmichen payloads, waarvoor hij nog twee FAI-records kreeg.
 

Serafina Ogonczyk-Makowska, voorzitter van de FAI Rotorcraft Commission, merkte op: "Dat de FAI records registreert - inclusief die van Oehmichen's eerste helikopterrecord honderd jaar geleden - is cruciaal voor het documenteren en bewaren van luchtvaartprestaties. FAI speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de geloofwaardigheid en nauwkeurigheid van luchtvaartgegevens, wat helpt bij het erkennen van de uitstekende prestaties en het verleggen van de grenzen op het gebied van luchtvaarttechnologie en -prestaties."

Foto's: bron Bibliothèque Nationale de France - geen copyrights

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *