Bezig met laden...

Logboek

EU Commissie effent de weg voor VTOL luchttaxidiensten

EU Commissie effent de weg voor VTOL luchttaxidiensten

De Europese Commissie heeft een pakket regelgeving aangenomen over drones en VTOL's (verticaal opstijgen en landen), waarin de definitieve regels zijn vastgelegd voor de lancering van innovatieve luchtmobiliteit (IAM), inclusief luchttaxidiensten (urban air mobility). Deze maatregelen zijn aangenomen om de unieke veiligheidsuitdagingen van nieuwe opkomende luchtmobiliteitsconcepten en -diensten aan te pakken en ervoor te zorgen dat hun activiteiten net zo veilig zullen zijn als die in de bemande luchtvaart.

Het pakket richt zich op twee opkomende gebieden in de luchtvaart: bemande vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen (vaak bemande VTOL of bestuurde luchttaxi's genoemd, dit zijn kleine commerciële vliegtuigen die op verzoek korte vluchten maken), en toestellen met een hoger risico (zogenaamde ‘specifieke categorie’) onbemande drone-operaties.   

Het pakket is gebaseerd op regelgevingsvoorstellen van EASA (Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie), gepubliceerd in advies nr. 03/2023 in augustus 2023. De wetgeving introduceert een uitgebreide reeks eisen voor bestuurde elektrische luchttaxi’s, die de domeinen van luchtoperaties bestrijken (Air OPS), Flight Crew Licensing (FCL), gestandaardiseerde Europese luchtregels (SERA) en luchtverkeersbeheer (ATM). Het stelt ook criteria en processen vast voor de certificering en het onderhoud van drones en VTOL's.

Het pakket is het laatste wetgevende element dat nodig was voor de lancering van luchttaxi-diensten en vormt een aanvulling op andere bestaande wetgeving. Luchttaxi's zullen bovendien certificering van EASA nodig hebben voordat dergelijke diensten in Europa operationeel kunnen worden. EASA heeft reeds een aantal certificeringsdossiers opgestart voor eVTOL's en drones. 

EU Commissaris voor Transport, Adina Valean, zei: “Met dit regelgevingskader bevestigt de EU haar positie als wereldleider op het gebied van luchtvaartveiligheid en innovatie. Dit initiatief belooft het volledige potentieel van innovatieve luchtmobiliteit te ontsluiten en nieuwe normen te stellen voor stedelijk vervoer in de 21e eeuw en daarna.” 

De uitvoeringsregeling zal de komende dagen in het 'Publicatieblad van de Europese Unie' worden gepubliceerd.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *